Helstekt oxfilé - Recept ur Hssons Skafferi

Helstekt oxfilé

Helstekt oxfilé är en klassisk rätt på nyårsafton. I det här receptet tillagas den på låg temperatur under lång tid, och reder sig i stort sett själv. Vi körde vår oxfilé på 1.6 kg i 110 minuter, och då blev det fint rosa. Nästa gång kortar vi nog ner tiden till 90 minuter och får den lite rödare ändå. Om ni hellre vill använda termometer för att ha koll på er helstekta oxfilé, så finns det några angivelser under noteringar nedan.
Helstekt oxfilé
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • Oxfilé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Bind ihop köttet, salta och bryn i stekpanna så det får en fin yta. Peppra efteråt.
  3. Grädda i ugnen i 90 minuter (för rött kött).
  4. Ta ut och låt vila i folie i 1 timme.
  5. Sätt in köttet igen på 200°C i cirka 10 minuter före servering.
  6. Kör i 6 minuter, vänd efter halva tiden.
  7. Ta ut och låt vila i ca 3 minuter (slå ej in det i aluminiumfolie).
  8. Skiva upp och servera.
Noteringar
Innertemperaturer för helstekt oxfilé för varje smak:
60° för rött kött
65° för rosa
70° för genomstekt kött
 
Saltimbocca - Recept från Hssons Skafferi

Saltimbocca

Saltimbocca betyder ungefär ”hoppar in i munnen” ska väl egentligen bestå av kalvkött, men vi tar den billiga vägen ut och har lövbiff. Om ni gör detsamma, se bara till att inte överkoka köttet så det tenderar att bli lite torrt. Det söta vinet kompenserar fint sältan, och salvian piffar till det hela.
3.0 from 1 reviews
Saltimbocca
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 500 g lövbiff
  • 5 st parmaskinka, skivor
  • 2 msk salvia, färsk
  • 2 dl vatten
  • 1 dl sött vin, typ marsala eller kanske sherry
  • 1 msk kalvfond
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Tandpetare
Instruktioner
  1. Salta och peppra på lövbiffarna.
  2. Lägg på en skiva parmaskinka och en nypa salvia på varje skiva. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
  3. Stek rullarna på medelvärme i en stekpanna några minuter.
  4. Häll i vatten samt kalvfond, låt sjuda i ett par minuter.
  5. Häll i vinet och låt allt sjuda under lock i 15 min.
  6. Servera med en klick gräddfil eller yoghurt.
 
Högrev med vin i ugn - Recept från Hssons Skafferi

Högrev med vin i ugn

Det här receptet på högrev med vin i ugn behöver väldigt lite förberedelser, men för att köttet ska bli så mört att det nästan faller i sär så behövs minst 4 timmar i ugnen. Men det är absolut värt väntan.
4.0 from 1 reviews
Högrev med vin i ugn
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4-6
Ingredienser
  • ~1 kg högrev
  • 6 dl rödvin, mustigt
  • 2 dl kalvfond
  • 1 st morot, skuren i skivor
  • 3 st vitlöksklyftor, krossade
  • 3 st lagerblad
  • 2 st rosmarinkvistar, färska
  • 25 g smör
  • Salt & peppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Lägg ner högreven i en gjutjärnsgryta, häll över rödvinet och lägg ner lagerblad och rosmarin.
  3. Täck med lock och ställ in i ugnen i runt 4 timmar. Vänd och eller ös steken emellanåt. Köttet är klart när man med enkelhet kan dra trådar av kött från steken.
  4. Sila av rödvinet och tillsätt kalvfonden. Koka upp och reducera ner till hälften. Smaka av med salt & peppar samt blanka av såsen med smöret.
Noteringar
Vi hade 3 dl fond, men det gjorde det hela ettersalt. Vi hade även saltat smör i såsen, vilket kan ha bidragit till den hiskeliga sältan.
 
Rostbiff - Recept på Hssons Skafferi

Rostbiff

En perfekt söndagsstek.
4.0 from 1 reviews
Rostbiff
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • ~2 kg rostbiff
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • Peppar
  • 1 tsk rosmarin
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Gnid in köttet med olivoljan och kryddorna, och sätt in den på ett galler i ugnen, gärna med en plåt under för att samla upp safterna. Räkna med runt 25 minuter per kilo kött så blir den perfekt röd inuti.
  3. Låt steken vila efter du tagit ut den, så att vätskan stannar kvar när du skär upp den.
 
Fransyska i lergryta - Recept på Hssons Skafferi

Fransyska i lergryta

Fransyska i lergryta är en mycket enkelt rätt att göra. Minimalt med förarbete och perfekt att göra på söndagen till veckans matlådor. Rönnbärsgelén piffar till det hela, så snåla inte in på den smaksättaren, varken i grytan eller som tillbehör. Och glöm för all del inte att blötlägga lergrytan, annars kan det hända spännande saker.
3.5 from 2 reviews
Fransyska i lergryta
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 kg fransyska
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 äpple
  • 1 tsk salt
  • 1 msk pepparmix
  • 4 lagerblad
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • 40 cl Porter
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • Mjöl
Instruktioner
  1. Lägg lergrytan i blöt c:a 30 innan den ska in i ugnen.
  2. Gnid in kryddorna i köttet och lägg ner det i grytan. Klyfta löken, äpplet och moroten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerbladen, slå över portern och lägg i gelén.
  3. Ställ in grytan i kall ugn, sätt på 175° och låt stå c:a 2 timmar, eller något kortare så att köttet inte blir segt.
  4. Lägg sedan upp köttet på ett fat, och sila bort grönsakerna ur skyn. Häll i en kastrull, slå över grädde och soja och låt koka upp. Red med mjöl och smaka av.
Noteringar
Tänk på att fransyska i lergryta kan krympa en del, så köp inte en för liten bit.
Fylld lövbiff med gorgonzola och cognacssås på Hssons Skafferi

Fyllda lövbiffar med gorgonzola och cognacssås

Fyllda lövbiffar med gorgonzola och cognacssås
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • Lövbiff, 2 skivor per person
  • 150 g gorgonzola
  • Salt
  • Peppar
  • Smör
Cognacssås
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongstärning
  • Cognac
  • Soja
  • Salt
  • Peppar
Instruktioner
  1. Lägg en bit gorgonzola på varje lövbiff, salta och peppar och vik ihop den. Stek dem i någon minut på varje sida i smör på hög värme. Lägg åt sidan och börja med såsen.
  2. Vispa ur pannan med vatten och lägg i buljongtärningen, grädde och crème fraîche. Låt det koka upp och häll i en skvätt soja och cognac. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg till sist i köttet och låt det puttra med en stund tills köttet blir klart.
 
Gryta med krut - Recept på Hssons skafferi

Gryta med krut

Gryta med krut
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 500 g grytbitar
  • 25 g torkade kantareller
  • 2 gula lökar
  • 120 g riven Norrglimt
  • 1 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 5 st svartpepparkorn
  • 2,5 dl grädde
  • Smör
  • Salt
Instruktioner
  1. Lägg den torkade svampen i blöt i 10 minuter.
  2. Hacka löken grovt, och riv osten på den grova sidan rivjärnet.
  3. Lägg svampen i en sil och låt rinna av.
  4. Stek svamp och lök lätt i smör och lägg åt sidan.
  5. Bryn köttet i smör och lägg i svartpepparkornen, slå över vatten och kalvfond. Låt puttra tills köttet känns mört, och lägg i svamp, lök och ost. Slå på grädden och låt koka upp.
  6. Smaka av och salta om det behövs.
Marinerad rostbiff på H:ssons Skafferi

Marinerad rostbiff med balsamico, honung och örter

För att verkligen få fram alla smaker i marinerad rostbiff, så bör den ligga i marinaden i minst ett dygn. Den blir då fantiskt mör och smakrik och en garanterad succé vid middagen. En välbalanserad blandning av sötma och syra gör vårt recept på marinerad rostbiff till något riktigt extra.
5.0 from 1 reviews
Marinerad rostbiff med balsamico, honung och örter
 
Portioner: 8
Ingredienser
  • 1-1½ kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • Ordentligt med nymalen svartpeppar
Marinad:
  • 1 dl soja
  • 0,75 – 1,5 dl balsamicovinäger
  • 1½ msk kalvfond
  • 3 msk flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • ½ kruka färsk timjan
  • ½ kruka färsk oregano
  • 50 g kapris (avrunnen vikt)
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda rostbiffen rejält med salt och peppar. Sätt in en köttermometer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form, och sätt mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 60°, då är den rosa med röd kärna. Vill du ha den rödare, ta den vid 55°; lätt rosa, ta den vid 65°. Tid i ugnen är c:a 1½ – 2 timmar.
  2. Hacka vitlöken och de färska kryddorna. Hacka häflten av kaprisen grovt, och spara resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden. Ta den mindre mängden balsamico om du föredrar en mindre syrlig marinad. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och håll över marinaden och skyn från köttet. Lägg ind et i kylen när det svalnat.
  3. Låt det ligga ett till två dygn.
  4. Skär köttet i tunna skivor och skeda påp lite av marinaden. garnera med kapris och några kvistar oregano och timjan.
Rödvinsmarinerad lövbiff hos H:ssons Skafferi

Rödvinsmarinerad lövbiff

Rödvinsmarinerad lövbiff
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 500 g lövbiff, strimlad
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • vitpeppar
Marinad:
  • ½ dl olivolja
  • 1 ½ dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll den i en plastpåse och lägg i köttet. Låt stå kallt minst 3 timmar.
  2. Ta upp köttet och sila marinaden i en kastrull. Tillsätt tomater och tomatpuré och koka upp. Krydda med salt och peppar. Ta en nypa socker om du vill ta udden av tomatsmaken. Lägg i köttet, lite i taget, så det kokar hela tiden. Sjud sakta under lock c:a 10 minuter.
  3. Servera köttet med pasta.
Chateaubriand recept på H:ssons Skafferi

Chateaubriand

Chateaubriand
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 500 g oxfilé i bit, från mittbiten
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 tsk smör
Sås:
  • 3 färska champinjoner, skivade
  • 2 tsk smör
  • 1 schalottenlök, skivad
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk persilja, finhackad
  • ½ tsk citronsaft, nypressad
  • salt och malen vitpeppar
Instruktioner
Sås:
  1. Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smör och bryn svampen. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.
  2. Värm ugnen till 250°. Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen. Krydda med salt och peppar. Bryn i smör och lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stek 15-20 minuter för ganska röd, 25 minuter för mer genomstekt kött.
  3. Lägg över på varmt serveringsfat och håll varm under folie. Låt köttet vila c:a 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Ta vara på köttsaften och häll den i såskastrullen.
  4. Hetta upp såsen och tillsätt smöret i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så att den tjocknar och blir fyllig. Tillsätt persilja, citronsaft, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten i separat kanna.