Ceviche på tonfisk - Recept ur Hssons Skafferi

Ceviche på tonfisk

Ceviche på tonfisk är en uppfriskande rätt som utan problem kan stoltsera både som förrätt och mellanmål. Använd ingredienserna efter eget tycke och smak, och känner du dig våghalsig kan man piffa sin ceviche med lite koriander.
Ceviche på tonfisk
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • Tonfisk
  • Lime
  • Chili
  • Soja
  • Lök
Instruktioner
  1. Skär tonfisken i tunna skivor och hacka lök och chili fint. Lägg ner i en skål.
  2. Pressa över lime efter smak och häll över lite soja.
  3. Blanda rubb och stubb, täck över med plast och ställ i kylen i en timme för att tonfisken ska marineras fint i limesaften.
  4. Servera med en fräsch sallad.
 
Moules marinières - Recept från Hssons Skafferi

Moules marinières

Moules marinières, eller musslor på svenska, är en ypperlig förrätt när man vill grunda lite för den stora fiskhuvudrätten. Det bästa av allt är att moules marinières är så simpelt att man inte kan misslyckas, så länge man är noggrann och rensar bort de dåliga. Ett annat tips är att vara försiktig med pepprandet; det är väldigt lätt att man pepprar för mycket. Det sista tipset är: bröd är, enligt mig, ett måste, och då mer än gärna vitlöksbröd.
Moules marinières
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 2 kg blåmusslor
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 dl torrt vitt vin
  • Bladpersilja, grovhackad.
  • Salt
  • Svartpeppar
Instruktioner
  1. Skölj musslorna under kallt vatten och låt rinna av.
  2. Dra bort skägget. Knacka försiktigt de musslor som är öppna mot bordet. De som inte sluter sig slängs. Kasta även de trasiga.
  3. Fräs schalotten- och vitlökarna i lite olja i c:a 3 minuter.
  4. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock.
  5. Lägg ner musslorna och låt koka kraftigt under lock i 3-5 minuter. Skaka kastrullen efter halva tiden.
  6. Ta upp musslorna och håll dem varma. Koka ner spadet några minuter och smakar av med salt och peppar.
  7. Häll tillbaka mussorna i spadet. Strö över persilja, och servera med bröd.
 
Grönsakpuré - Recept ur Hssons Skafferi

Grönsakspaté

Grönsakspaté är färggrann och glad förrätt som passar även de inbjudna vegetarianerna. Det skulle gå utmärkt att servera den som en fristående rätt tillsammans med ett gott brytbröd, men den excellerar som en uppiggande förrätt, eller varför inte som en grann färgklick i buffén. Servera den varm eller kall, denna grönsakspaté är njutbar i alla former.
Grönsakspaté
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: c:a 6
Ingredienser
Morotspuré
  • 400 g morötter
  • 2 tsk potatismjöl
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • ½ krm peppar
Selleripuré
  • 400 g rotselleri eller palsternacka
  • 2 tsk potatismjöl
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • ½ krm peppar
Broccolipuré
  • 400 g broccoli
  • 2 tsk potatismjöl
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • ½ krm peppar
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka var för sig i lättsaltat vatten, och låt dem rinna av väl.
  3. Kör varje grönsak för sig i matberedare eller mixer till en slät puré. Blanda respektive puré med potatismjöl, crème fraîche, ägg och kryddor.
  4. Smörj en avlång form med smör och lägg ett smörpapper i botten. Varva puréerna i i formen. Täck med folie och grädda i vattenbad längst ner i ugnen i 50-60 minuter.
  5. Låt patén kallna innan du stjälper upp den.
 
Avokadoröra med räkor - Recept på Hssons Skafferi

Avokadoröra med räkor

Avokadoröra med räkor är en snabb och enkel förrätt, lika klassisk som jorden är gammal och minst lika god. Kanske kan man experimentera med lite cayennepeppar om man vill ta en promenad på den vilda sidan, men det är ingenting som på allvar tarvas för att avokadoröran ska bli god.
Avokadoröra med räkor
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 2
Ingredienser
  • 2 st avokado
  • 2 dl räkor, skalade
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • 1 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • Några droppar citronsaft
  • Lite salt
  • Lite citronpeppar
Instruktioner
  1. Skala räkorna och finhacka dem.
  2. Dela avokadon, gröp ur den i en skål och mosa med en gaffel.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna.
  4. Servera på t.ex. rostad macka och toppa med stenbitsrommen.
Noteringar
Glöm inte att droppa i lite citron så att avokadon behåller sin färg och inte blir brun.
 
Dakos - Recept ur Hssons Skafferi

Dakos

Dakos är en mycket populär meze från Kreta. Den passar perfekt som förrätt till t.ex. grillat och smakar sommar och semester. Se bara till att låta skorporna mjukna precis lagom, ty annars blir de hårda som sten och därmed svåra att äta, eller så blir det en gröt som gör det hela sorgligt och deprimerande. Helt rätt så är dakos fantastiskt gott!
Dakos
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 1
Ingredienser
  • ½ av en stor, rund skorpa
  • 1 stor eller 2 små mogna tomater, grovt rivna eller hackade (inget skal)
  • 2-3 msk fetaost, rågade
  • Olivolja
  • Svartpeppar, nymalen
  • Oregano
  • Oliver
Instruktioner
  1. Håll skorpan under vatten så att den mjuknar.
  2. Riv tomaterna över en sil så att vätskan rinner bort.
  3. Fördela tomaterna på skorphalvan och toppa med ost.
  4. Peppra, lägg på oregano och dränk det hela i olivolja. Smycka med lite oliver om så önskas.
 
Getostsnittar med rostade frön - Recept ur Hssons Skafferi

Getostsnittar med rostade frön

Servera det här till välkomstdrinken och du har dina gäster som i en liten ask. Det går finemang att lyfta den direkt ur formen och servera som en tårta om så önskas, och tillsammans med en god sallad så blir den lite matigare. Då kan man kalla det chèvretarte för att få en internationell touch. Man kan även byta ut Digestivekexen mot Saltiner för att få lite mer sälta.
Getostsnittar med rostade frön
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 30
Ingredienser
  • 10 Digestivekex
  • 75 g smör
  • 4-5 gelatinblad
  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g chèvreost
  • 200 g Philadelphiaost
  • 2 dl blandade frön (t.ex. pumpa, solros etc.)
Instruktioner
  1. Smula kexen och tillsätt smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant.
  2. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  3. Smält under tiden hälften av crème fraîchen tillsammans med chèvreosten i en kastrull och tillsätt sedan gelatinbladen.
  4. Rör ned Philadelphiaosten med resten av crème fraîchen och vispa i chèvreblandingen. Häll upp i formen och ställ i kylen minst 1 timme.
  5. Rosta de frön du vill ha på i en panna så att de får lite färg, och salta dem.
  6. Efter kylning, skär upp innehållet i formen i bitar och strö frö över.
  7. Servera!
 
Chèvretoast med honung och valnötter - Recept på H:ssons Skafferi

Chèvretoast med honung och valnötter

Chèvretoast med honung och valnötter är en utomordentligt lyxig förrätt som passar både bönder och kungligheter. Sältan i chèvren kompletteras magnifikt av sötman i honungen, men var varnad: om du gör dem för stora så kommer dina gäster knappt att orka varmrätten. Det är en ganska mastig förrätt om man inte gör dem i alldeles så där lagom storlek, ty alla kommer med säkerhet att äta upp till den sista smulan.
5.0 from 1 reviews
Chèvretoast med honung och valnötter
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • 6 brödskivor
  • Smör
  • 400 g chèvre
  • ½ dl honung
  • 50 g valnötskärnor
  • 100 g ruccolasallad
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 6 skivor parmaskinka
Instruktioner
  1. Ta ut cirklar ur bröden och stek dem i smör tills de får färg. Placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär 6 skivor av chèvren och skär bort den yttersta kanten. Placera en skiva på varje bröd.
  3. Ringla honungen över osten, och krossa valnötterna och strö över.
  4. Dela parmaskinkorna på längden och rulla ihop till små rosor.
  5. Skiva rödlöken och blanda med ruccolasalladen.
  6. Allt detta kan göras innan det ska serveras, täck bara med plast och ställ i kylskåp.
  7. När det ska serveras, sätt ugnen på 200° och ställ in bröden i 15-20 minuter eller tills osten smält. Lägg sallad och dressing på tallrikar. Placera toasten på salladen, garnera med parmarosorna och servera genast.
 
Brocollisoppa med chévre på H:ssons Skafferi

Broccolisoppa med chèvre

En krämig och god soppa, bra som förrätt eller huvudrätt.
Broccolisoppa med chèvre
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • Broccoli
  • Chèvre
  • Valnötter
  • Salt
Instruktioner
  1. Koka upp vatten i en kastrull och salta. Lägg i broccolin och salta igen. låt koka 3-4 minuter.
  2. Skiva under tiden chévren i skivor.
  3. Lägg broccolin i en mixer, och fyll på till hälften med kokvattnet. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt.
  4. Lägg några valnötter i botten på tallriken, lägg chèvreskivorna ovanpå dem. Häll upp soppan så att den rinner runt den lilla chévreön och servera.
Kryddig förrätt med avokado och räkor hos H:ssons Skafferi

Kryddig förrätt med avokado och räkor

En särdeles strålande förrätt att bjuda på vid alla tillfällen.
5.0 from 1 reviews
Kryddig förrätt med avokado och räkor
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • Gräddfil eller turkisk yoghurt
  • Cayennepeppar, tabasco eller annan krydda med sting
  • Chilisås
  • Vitlök
  • Salt & peppar
  • Avokados
  • C:a 50 skalade räkor
Instruktioner
  1. Blanda ihop gräddfil/yoghurt med valfri mängd kryddor till du tycker att det smakar bra.
  2. Dela på avokadon och ta ur kärnan. Antingen så låter du den vara som den är och klickar på lite sås och lägger över valfri mängd räkor, eller så tar du bort skalet och skär den i skivor och klickar på lite sås och räkor. Det sistnämnda är att föredra, det blir ganska kladdigt att äta annars.
  3. Vill man kan man ha lite rom till, men det behövs knappast.
  4. Servera!

Wraps med rökt lax och pepparrot

Wraps med rökt lax och pepparrot
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 4 tunnbröd
  • 200 g kallrökt lax i skivor
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk riven pepparrot
  • 3 msk finhackad dill
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk flytande honung
Instruktioner
  1. Blanda philadelphiaost, pepparrot, gräslök, dill, pressad citron och flytande honung.
  2. Bred ut röran på tunnbröden och lägg på laxskivorna. Rulla ihop till en rulle. Slå in rullen i aluminiumfolie.