Ghee är en ohemult vanlig ingrediens i indisk matlagning. Hela poängen är att man kokar bort all vätska och skummar bort proteinet, och detta till att man kan förvara ghee i en lufttät burk och det kommer att stå sig under lång tid även utan kylning. Smaken är lite nötig och det går alldeles utmärkt att både steka och fritera i ghee då rökpunkten ligger på ungefär 250°.
PrintGhee
- Total Time: 45 mins
Ingredients
- 1 kg osaltat smör
Instructions
- Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme.
- När det smält låt det sjuda i c:a 20 minuter, på så låg värme som möjligt.
- Skumma av de vita proteinerna som lägger sig runt kanterna.
- Låt det sedan svalna i ungefär en kvart, utan att röra om.
- Efter femton minuter har kvarvarande proteiner sjunkit ned till botten. Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet. Häll ev genom en filter.
- Häll upp och förvara i en glasburk i kylskåp. Det skall vara helt klart. Då har du lyckats.
Notes
Vissa recept påbjuder att man ska ha lite salt tillsammans med ett gäng curryblad i, men det har vi aldrig testat här hemma.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 15 mins
Skriv en kommentar