• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
  • Hem
  • Recept
  • Om Hssons skafferi

Hssons skafferi

Recept på god mat och dryck från Tjörn

1 17 november, 2010 Bakverk

Lussebullar

Ingen Lucia utan lussebullar! Så lyder lagen, om jag inte minns fel. Och till alla boende i Bohuslän: Lussebullar görs med saffran, och där med basta.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lussebullar


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (4,80)
Sätt ditt betyg på receptet!

4.8 from 5 reviews

  • Total Time: 1 hour 40 mins
  • Yield: 40 1x
Print Recipe
Save Recipe Recipe Saved

Ingredients

Scale
  • 1 1/2 pkt jäst ( 75 g)
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 250 g lätt kesella
  • 2 – 3 påsar saffran ( 1,5 g)
  • 1 sockerbit
  • 200 g mandelmassa
  • 16 – 17 dl vetemjöl ( 960 – 1 020 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ägg till pensling
  • russin

Instructions

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk,
  2. grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en
  3. sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
  4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  5. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av
  6. mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt
  7. sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
  8. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den
  9. ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
  10. Låt degen jäsa 35 minuter.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i
  12. lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med
  13. bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under
  14. bakduk ca 35 min.
  15. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
  16. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Prep Time: 1 hour 30 mins
  • Cook Time: 10 mins

Lagade du receptet?

Dela ett foto och tagga oss - vi vill garna se hur det blev!

 

1

Dela detta:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Relaterade

Categories: Bakverk Tags: IG, Jul

Om Marcus

Värmlänning i exil på Tjörn. Datanörd. Diger nyttjare av faux pas på daglig basis. Entusiastisk dabblare i den kulinariska djungeln. Receptmarodör. Hittas på @mhermansson, Facebook, LinkedIn och på marcushermansson.se.

Föregående « Tomatsås
Nästa Pastagratäng »

Läsarkommentarer

Skriv en kommentarAvbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Primärt sidofält

Populära recept

  • GP:s dunderglögg (331)
  • Lax i ugn på saltbädd (248)
  • Marinerad rostbiff med balsamico, honung och örter (164)
  • Slånbärslikör (134)
  • Marknadskonfekt (108)

Footer

Följ oss!

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Länklista

  • Bagaren och Kocken
  • Den Franska Kocken
  • NyheterSTO
  • RJ Närproducerat

Copyright© 2025 · Hssons Skafferi 2016 från Hssons Skafferi

Go to mobile version