Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pastagratäng med köttfärs och bacon


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (5,00)
Sätt ditt betyg på receptet!

5 from 24 reviews

  • Total Time: 50 mins
  • Yield: 4 1x

Ingredients

Scale
  • Fullkornspasta för 4 personer
  • 500 g mager fläskfärs
  • 1 pkt bacon
  • 250 g crème fraîche (vanlig eller med paprika och chili)
  • 1 dl tomatketchup eller chilisås
  • 1 röd paprika, tärnas
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk dijonsenap
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 stor gul lök, hackas fint
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 3 dl riven gratängost
  • Salt (försiktigt, då baconet är salt)
  • Svartpeppar
  • 1 krm chili
  • Smör till stekningen

Instructions

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka makaronerna enligt instruktioner på paketet. När det är färdigt sila bort vattnet.

Köttfärssåsen:

  1. Skär baconet i bitar och bryn den i en stekgryta. Tag upp baconet och lägg det på en tallrik medan du bryner färsen. OBS! Låt baconfettet vara kvar i grytan och lägg i en extra klick smör för att bryna färsen.
  2. Bryn färsen och krydda med salt och peppar. Lägg i den hackade löken och paprikan och låt detta brynas med köttet tills det blivit lite mjukt och glansigt.
  3. Slå i grädde, crème fraiche, kalvfond, ketchup/chilisås, dijonsenap, pressad vitlök, salt och kryddor och låt allt koka ihop sakta i cirka 5-10 minuter.
  4. Lägg i baconet och cirka 1 dl av den rivna osten som får smälta ner i köttfärssåsen under sakta omrörning.
  5. Smörj en eldfast form.
  6. Lägg hälften av pastan i botten och slå över hälften av köttfärssåsen. Lägg på resten av pastan och slå till sist på det sista av köttfärssåsen.
  7. Garnera rätten med resterande ost och sätt in i ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten smält och rätten fått fin färg.
  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 20 mins