Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Äppelkaka med citron och kardemumma - Recept på Hssons Skafferi

Äppelkaka med citron och kardemumma


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (4,14)
Sätt ditt betyg på receptet!

4.1 from 7 reviews

  • Yield: c:a 8

Ingredients

Scale
  • 125 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Fyllning och garnering

  • 34 medelstora äpplen
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker

Instructions

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar kant, c:a 24 cm i diameter, med matfett.
  2. Smältmatfett och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
  3. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret, strö det över äpplena.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
  5. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.