Äggost
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • 3 liter standardmjölk
  • 6 ägg, runt 2-3 per liter mjölk
  • 1 dl gräddfil per liter mjölk
  • 2 dl grädde i mjölken
  • 1-2 kaffekoppar socker
  • Gasväv eller gammal gardin
  • Äggostform eller durkslag
  • Hålslev
Instruktioner
  1. Häll mjölken i en stor kastrull. Blanda ägg och gräddfil och sila ner i mjölken. Värm sakta och under konstant omrörning i botten tills det börjar att sjuda. Det får absolut inte koka.
  2. Sjud tills mjölken börjar skära sig. Det kan ta runt 90 minuter.
  3. Låt stå i 10 minuter.
  4. Lägg fuktad gasväv i botten på äggostformen (eller ett durkslag om man inte har en form). Ställ den över en bunke för att samla upp vasslen.
  5. Ös upp osten med en hålslev i formen och varva ost med socker i 4-5 skikt. Strö socker på ovansidan.
  6. Vik upp flikarna på gasväven över osten så att den blir helt täckt.
  7. Låt äggosten svalna.
  8. När den ska serveras så stjälper man bara upp den på ett fat.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/efterratt/aggost/