Skagenlax med grönsaksragu
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
Fyllning:
  • 150 g skalade räkor
  • ½ dl créme fraîche
  • ½ dl majonnäs
  • ½-1 dl hackad dill
  • ½ krm cayennepeppar + ev salt
Dillsky:
  • ½ dl créme fraîche
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ½-1 dl hackad dill
  • Ev några droppar citronsaft
Tillbehör och garnering:
  • 300-400 g färsk potatis
  • 150 g färsk grön sparris
  • 150 g sockerbönor eller sockerärter
  • c:a 1 dl tunt skivad schalottenlök
  • c:a 2 msk smör + salt och peppar
  • 4-6 msk sik- eller löjrom
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225°. Dela laxfilén i 4 lika stora bitar. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet på varje filébit. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar så att du får som en ficka.
  2. Hacka räkorna grovt om de är stora och blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i laxbitarna, som du lägger i en lätt smord ugnssäker form.
  3. Förbered grönsaksragun genom att skära potatis och sparris i mindre bitar och lättkoka dem var för sig, potatisen c:a 5 minuter och sparrisen 1-2 minuter. Skär även sockerbönorna i bitar och schalottenlöken i tunna skivor.
  4. I samband med serveringen och under tiden som laxen bakar färdigt i ugnen hettar du upp en stor stekpanna (gärna med beläggning). Låt c:a 2 msk smör blir lätt brynt och fräs upp alla grönsakerna och potatisen tills de blir genomvarma. Krydda ragun lätt med salt och nymalen vitpeppar.
  5. Ställ formen med laxen i mitten av ugnen och baka den 8-10 minuter. Gör under tiden dillskyn: Koka upp créme fraîche och grädde tillsammans med den smulade buljongtärningen ett par minuter. Smaka av med en aning malen vitpeppar och ev ett par droppar citronsaft. Tillsätt den hackade dillen.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/huvudratt/fisk/lax/skagenlax-med-gronsaksragu/