Världens godaste äppelkaka
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 6-8
Ingredienser
Äpplen
  • 3-4 stora äpplen
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • ½ msk vaniljsocker
Kakan
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
Florsockerglasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 3 droppar citronsaft eller ättika
  • Pärlsocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skär sedan äpplena i bitar. Lägg ner dem i en bunke och blanda dem noga med socker, kanel och vaniljsocker. Låt stå en stund.
  3. Vispa smöret med strösocker till en vit och luftig smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en slät smet.
  4. Blanda mjöl med bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Häll i mjölken och rör ihop.
  5. Häll i en form med avtagbar kant, c:a 25 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
  6. Fördela äppelbitarna ovanpå.
  7. Grädda i c:a 45 minuter.
Florsockerglasyr
  1. Blanda ihop allt och ringla över den färdiggräddade äppelkakan. Häll därefter över pärlsocker.
  2. Låt glasyren stelna i c:a 20 minuter innan kakan avnjutes.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/bakverk/bullar-kakor/varldens-godaste-appelkaka/