Surdegsbröd med äpple och valnötter
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 2 limpor
Ingredienser
  • 30 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2½ msk salt
  • 3 msk honung
  • ¾ dl rågsurdeg
  • 6 dl rågsikt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 4½–6 dl vetemjöl special
  • 200 g valnötter
  • 2 stora äpplen
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, honung och surdeg.
  2. Arbeta in rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  4. Hacka valnötterna mycket grovt och skala, kärna ur och tärna äpplena i cirka 1 cm stora bitar.
  5. Arbeta försiktigt in valnötter och äppelbitar i degen för hand.
  6. Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en bakduk. Jäs till dubbel storlek i cirka 1½ timme.
  7. Knåda degen lätt och baka ut till två runda bröd. Låt dem vila i cirka 10 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Platta ut degen lätt, vik ihop den till en limpa. Rulla ändarna så att de blir spetsiga och lägg brödet med skarven nedåt på en väl mjölad skärbräda.
  10. Jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i 1–1½ timme.
  11. Vänd bröden och lyft över dem på en plåt, snitta dem med en kniv eller ett rakblad.
  12. Sätt in bröden i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa). Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i cirka 35 minuter.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/bakverk/matbrod/surdegsbrod-med-apple-och-valnotter/