Surdegsgrund
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
Dag 1
  • 200 g rågmjöl
  • 2 dl fingerljummet vatten
  • 100 g rårivet äpple
Dag 4
  • 2 dl ljummet vatten
  • 200 g rågmjöl
Instruktioner
Dag 1-3
  1. Blanda ingredienserna i en stor glasburk och låt stå i rumstemperatur i tre dygn. För att snabba på jäsningen så kan man röra om i burken en gång per dygn.
Dag 4
  1. Tillsätt vattnet och mjölet i burken och blanda om ordentligt och låt stå ännu ett dygn.
Dag 5
  1. Nu är surdegen färdigjäst och redo att bakas med.
Noteringar
Förvara surdegen i kylskåp.
Mata den varje vecka med 100 g rågmjöl och 1 dl ljummet vatten.
Mata surdegen c:a 12 timmar innan du ska baka så att surdegen är så aktiv som möjligt.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/bakverk/matbrod/surdegsgrund/