Ölrostad kyckling i lergryta
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • 2-3 msk smör
  • 1 hel kyckling, färsk
  • 1 flaska öl
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 små lökar, halverade
  • 3-4 selleristjälkar i fyra delar
  • 4 morötter, skivade
  • Lite timjan och salvia
  • Salt
  • Peppar
Instruktioner
  1. Blötlägg lergrytan i minst 15 minuter, och förbered grönsakerna.
  2. Häll av vattnet från grytan och lägg smöret i botten.
  3. Lägg ner kycklingen i grytan, häll på ölen och lägg ner vitlöken, sellerin, löken, morötterna och kryddorna. Lägg en del i ölen och lägg resten på kycklingen.
  4. Lägg på locket och stoppa in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 180° och rosta kycklingen i 1½-2 timmar.
  5. Skeda ur skyn ner i en kastrull. Värm upp och tjockna till den med lite maizena. Krydda efter hjärtats behag och smaka av.
  6. Servera med ris, morötterna från lergrytan och vad andra grönsaker ni önskar.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/huvudratt/fagel/kyckling/olrostad-kyckling-lergryta/