Morotsbröd
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 2 limpor
Ingredienser
  • 1½ dl havegryn
  • 4½ dl vatten
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1-2 morötter
  • 1½ dl russin
  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 10 dl vetemjöl
Instruktioner
  1. Koka havregrynen till en gröt med vattnet ett par minuter. Tillsätt grahamsmjölet, blanda och ställ gröten åt sidan för att svalna.
  2. Smörj två formar á 1½ liter.
  3. Skala morötterna och riv dem i en matberedare. Blanda i russinen och kör tills det är finfördelat.
  4. Smula jästen i en bunke, häll över 2 dl fingervarmt vatten och rör tills jästen lösts upp Tillsätt sedan oljan, saltet, den ljumna gröten och vetemjölet.
  5. Arbeta degen i maskin i c:a 5 minuter till en ganska lös deg.
  6. Dela degen i 2 delar, häll ner i de smorda formarna och släta till ytan. Pudra med mjöl och låt jäsa i 30 minuter.
  7. Grädda morotsbröden i 200° i c:a 45 minuter.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/bakverk/matbrod/morotsbrod/