Tökfözelelék
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1½ kg pumpa
  • 1 liten gul lök, finhacad
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 paprika, urkärnad
  • 2-3 tsk ättika
  • 2 dl kaffegrädde eller crème fraîche
  • Salt
  • Smör
Instruktioner
  1. Skala pumpan och kärna ur den. Riv pumpaköttet grovt, strö över lite salt och låt stå i 10-30 minuter. Häll sedan av vätskan.
  2. Hetta upp smöret i en stor panna, rör ner mjöl och fräs tills det blir brunt. Tillsätt löken och sautera.
  3. Ta av från värmen och smaksätt med dill och paprika pulver. Tillsätt litet vatten och därefter pumpa och den hela, urkärnade paprikan.
  4. Ställ tillbaka på värmen och smaksätt med ättika efter 10-15 minuter när grönsakerna är halvfärdiga.
  5. Laga sedan tills pumpan är färdig, men utan att bli överkokt. Den ska vara al dente.
  6. Rör slutligen i grädden och värm upp igen.
  7. Ta upp paprikan innan servering.
Noteringar
Ättikan gör att pumpaköttet inte löser upp sig.

Tillsätt litet mer ättika om crème fraîche används.

Denna rätt kan serveras kall under varma dagar, och är mycket uppfriskande.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/tillbehor/tokfozelelek/