Jordgubbstårta med lemon curd
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • Rivet skal från en citron
  • Smör
  • 0.5 dl ströbröd
  • 2 l jordgubbar
  • 4 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • lemon curd
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa äggen och strösockret luftigt. Smält smöret och rör ner det i smeten.
  3. Skrubba citronen, torka av och riv skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner det i smeten, häll ner mjölken och det rivna citronskalet.
  4. Smöra och bröa en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter.
  5. Häll ner smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter. Kolla med en sticka när den är klar. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager.
  6. Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret. Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan.
  7. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över valfri mängd lemon curd.
  8. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde. Skiva de resterande jordgubbarna och lägg dem på toppen.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/bakverk/tartor/jordgubbstarta-med-lemon-curd/