Brynost
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • 5 l mjölk, helst icke homogeniserad
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk löpe
  • Socker
Instruktioner
  1. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.
  2. Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg och mjöl i en skål.
  3. Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen och rör om tills massan ystat sig.
  4. Sätt ugnen på 175°.
  5. Rör sönder ostmassan så vasslen skiljer sig från massan och ös sedan upp ostmassan med hålslev på ett tygstycke, och pressa ut vasslen.
  6. Lägg osten i en smörad form, kanske en avlång sockerkaksform. Häll av eventuell vassle.
  7. Grädda brynosten i ugnens nedersta del i en dryg timme.
  8. När osten kallnat skärs den i skivor, c:a 1 cm tjocka, och bryns på båda sidor i rejält smör.
  9. Vänd dem i strösocker och servera.
Noteringar
Om brynosten ska frysas, så gör det innan den skärs upp.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/efterratt/brynost/