Fransyska i lergryta
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 kg fransyska
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 äpple
  • 1 tsk salt
  • 1 msk pepparmix
  • 4 lagerblad
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • 40 cl Porter
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • Mjöl
Instruktioner
  1. Lägg lergrytan i blöt c:a 30 innan den ska in i ugnen.
  2. Gnid in kryddorna i köttet och lägg ner det i grytan. Klyfta löken, äpplet och moroten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerbladen, slå över portern och lägg i gelén.
  3. Ställ in grytan i kall ugn, sätt på 175° och låt stå c:a 2 timmar, eller något kortare så att köttet inte blir segt.
  4. Lägg sedan upp köttet på ett fat, och sila bort grönsakerna ur skyn. Häll i en kastrull, slå över grädde och soja och låt koka upp. Red med mjöl och smaka av.
Noteringar
Tänk på att fransyska i lergryta kan krympa en del, så köp inte en för liten bit.
Recipe by Hssons skafferi at https://www.hssonsskafferi.se/huvudratt/kott/fransyska-i-lergryta/