Nokedli (klimp)

Klimp på ungerskt vis. Passar mycket bra till pörkölt om man vill vara lite internationell, annars funkar det alldeles ypperligt till köttfärssås. Klimp är en trevlig ersättare till ris eller pasta. En klimpsikt är ett trevligt redskap, men knappast något var man har i kökslådan så det går lika bra att använda ett vanligt rivjärn för att pressa ut klimpen genom att pressa in degen i rivjärnet och sedan trycka ut.
4.7 from 3 reviews
Nokedli (klimp)
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  • c:a 400 g (6 dl) vetemjöl
Instruktioner
  1. Vispa upp äggen med salt och 2 dl vatten. Arbeta in tillräckligt med mjöl till en slät och seg deg. Arbeta degen kraftigt med träslev.
  2. Tryck degen genom en klimpsikt ner i en gryta med kokande vatten.
  3. Ta upp den kokta klimpen med hålslev när den flyter upp till ytan. Skölj i ljummet vatten och låt rinna av väl.
  4. Rör ner lite smör eller olja så att det inte klibbar ihop.
  5. Servera som alternativ till t.ex. ris och pasta.
Noteringar
Har man ingen klimpsikt så kan man använda den grova delen på ett vanligt rivjärn. Degen ska in i rivjärnet för att sedan pressas ut.

Kommentarer

  1. Andreas AdelstålAndreas Adelstål säger

    var kan jag köpa sådan klimpsikt rivjärn har letat efter det länge gillar nok edli sedan jag var liten och vill gärna veta hur jag kan få tag i ett sådant rivjärn någonstans

Trackbacks

Säg vad du tycker! Glöm inte att rösta.

E-postadressen publiceras inte.

Sätt betyg på receptet!: