Lutfisk

Aah, lutfisk. Denna kung av fiskrätter med anor från medeltiden. Mager och nyttig, fylld med mineraler och vitaminer. Den kanske allra bästa egenskapen är att den är basisk och därmed perfekt på julbordet, då den balanserar upp den feta julmaten och därmed kan räknas som hälsofrämjande under dessa tider av hejdlöst frosseri.
Lutfisk
 
Prep time
Cook time
Total tid
 
Ingredienser
  • Lutfisk
  • Salt
  • Kryddpeppar
Instruktioner
  1. Vattna ur lutfisken minst ett par timmar för att den ska bli lite fastare i köttet.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Lägg lutfisken med skinnsidan neråt i en ugnsform med höga kanter. Salta med 2 tsk salt per kilo lutfisk.
  4. Täck med folie, och ställ in i ugnen. Koka i 40-50 minuter. Håll koll på att den inte blir överkokt; känn efter hur den känns efter 40 minuter innan du låter den koka vidare.
  5. Servera med kokt potatis och vit sås, och lite grovmalen kryddpeppar på lutfisken.
Noteringar
Vill man göra lutfisken i mikro, så lägger man den i en form med skinnsidan neråt och täcker med lock eller plastfolie. Kör på full effekt i 12 minuter.

Man använder då samma saltmängd: saltar man innan får man en fastare fisk, saltar man efter blir den lite lösare.

Vit sås är helt enkelt bechamelsås.
 

Trackbacks

Säg vad du tycker! Glöm inte att rösta.

E-postadressen publiceras inte.

Sätt betyg på receptet!: