Citron- och marängpaj

Citron- och marängpaj
 
Ingredienser
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 gr smör
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
Citronkräm:
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl citronsaft (2 citroner)
  • 5 msk maizena
  • 4 äggulor
  • Rivet skal från 2 citroner
  • 2 msk smör
Maräng:
  • 5 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl socker
Instruktioner
  1. Hacka samman vetemjöl och smör, sätt till äggula och vatten och blanda hastigt samman till en deg. Låt vila i kylen minst en halvtimme.
  2. Gör under tiden citronkrämen. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula på skalen. Pressa ur saften.
  3. Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter.
  4. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget. Sätt tillbaka krämen på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Krämen skall tjockna men får inte koka.
  5. Ta krämen från plattan och rör ned citronskalet och smöret. Låt krämen kallna.
  6. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Spar lite av degen och rulla smala stänger av degen som läggs runt kanterna och trycks fast, så kanten blir jämn.
  7. Nagga degen med en gaffel och ställ formen med deg att vila i ca 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 °C. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
  8. Låt pajskalet kallna. Fyll sedan med krämen och ställ in i kylen så krämen stelnar.
  9. Hit går det bra att förbereda.
  10. Sätt ugnen på 150 °. Vispa äggvitorna till hårt skum. Sätt till socker och vanillinsocker och fortsätt vispningen till marängen blir tjock och seg.
  11. Bred marängsmeten på pajen och forma till den med hjälp av gaffel. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter tills marängen får fin färg. Låt pajen svalna innan den serveras.

Säg vad du tycker! Glöm inte att rösta.

E-postadressen publiceras inte.

Sätt betyg på receptet!: